Заява Центру спільних дій щодо антидержавницьких кроків української влади у Мінську

13 Березня 2020
Заява Центру спільних дій щодо антидержавницьких кроків української влади у Мінську
Головна > Аналіз рішень > Заява Центру спільних дій щодо антидержавницьких кроків української влади у Мінську

Ми обурені створенням спільної з маріонетками Росії консультативної ради, яка має на меті напрацювання політичних і правових рішень щодо врегулювання конфлікту і проведення виборів на окупованих територіях. Це рішення підтримали представники президента України Володимира Зеленського.

Створення такого органу є кроком в бік легалізації влади окупантів і у правовому полі України, і в очах міжнародної спільноти. Зауважимо, що це далеко не перший подібний крок. З часу укладання наприкінці серпня 2014 року перших Мінських угод ворожі маріонетки є фактичним учасником переговорного процесу в Мінську. Це саме по собі надає їм суб’єктності.

В той же час, Росія відіграє роль посередника-миротворця, планомірно ведучи політику зняття з себе відповідальності за збройну агресію проти України, за окупацію наших територій, за воєнні злочини, вчинені щодо українських військовополонених та цивільного населення в районах бойових дій і в окупації.

Про те, що це не перший випадок повзучої легалізації окупантів, свідчить навіть протокол засідання так званої Тристоронньої групи, яким, зокрема, створюється згадана консультативна рада. Документ підписали також “уповноважені представники окремих районів Донецької і Луганської областей”. Отже, повзучою легалізацією ворожих маріонеток є сам Мінський процес, а не лише один його документ.

Більше того, називаючи Мінський процес єдиним варіантом завершення війни, Україна повторює сумний досвід Молдови, яка свого часу теж пішла на перемовини з  Росією і допустила легалізацію окупаційної влади Придністров’я у своєму правовому полі. Такий крок жодним чином не наблизив її до відновлення свого суверенітету, а навпаки підживив окупацію, звільнив Росію від відповідальності та завів процес звільнення території країни у глухий кут.

Як громадська організація, яка має на меті розбудову сильної демократичної України, ми не можемо стояти осторонь процесів, які загрожують самому існуванню нашої держави. Тому закликаємо владу припинити будь-які контакти з маріонетками Кремля і вести переговори з Росією як з агресором і стороною конфлікту виключно за посередництва західних партнерів. 

Закликаємо представників неурядових організацій, аналітичних центрів, засобів масової інформації, професійних спілок та усіх громадян України поширити відповідну заяву на власних комунікаційних майданчиках (вебсайти, блоги, сторінки в соцмережах) з власним підписом. Лише широкий розголос може зупинити найгірший сценарій, який розгортається на наших очах. 

Команда Центру спільних дій