Рада Щербанівської ОТГ створить Статут та проводитиме навчання з місцевими мешканцями – результат публічної консультації

04 Вересня 2019
Рада Щербанівської ОТГ створить Статут та проводитиме навчання з місцевими мешканцями – результат публічної консультації
Головна > Публічні консультації в громадах > Рада Щербанівської ОТГ створить Статут та проводитиме навчання з місцевими мешканцями – результат публічної консультації

У Щербанівській громаді найближчим часом планують створити Статут і запровадити навчання для активістів та посадовців щодо механізмів залучення до процесів прийняття рішень. Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 30 серпня 2019 організувала ГО “ Центр UA”.

Мешканці Щербанівської ОТГ мало залучені до процесів прийняття рішень у громаді. Періодично відбуваються протистояння і конфлікти між активістами та сільською радою, спостерігається брак комунікації між центром громади та віддаленими населеними пунктами. Місцеві жителі стверджують, що влада не радиться з ними під час прийняття рішень і робить усе на власний розсуд. Представники ж влади, навпаки, кажуть, що мешканці ОТГ не активні, не пропонують власних ідей, а чекають ініціативи від влади. 

Під час консультації представники місцевої влади, активісти та молодь обговорили варіанти вирішення цієї проблеми. Присутні дійшли згоди в тому, що почати потрібно з налагодження комунікації між владою та громадою, адже в даний час комунікація між активістами і радою відбувається переважно в умовах конфлікту. 

На думку активістів, влада повинна збирати інформацію від громадян через опитування, фокус-групи та інформувати їх через сайт, соціальні мережі, публічні події. В свою чергу в.о. начальника відділу інформаційної та організаційної роботи Ганна Клименко запропонувала організовувати навчальні заходи для підвищення обізнаності місцевих мешканців з процесами прийняття рішень та інструментами участі в них громади:

“На сьогоднішній день в багатьох успішних громадах проводяться тренінги, семінари, заходи формального та неформального характеру, саме для сприяння налагодженню та зміцненню комунікації між мешканцями та ОМС”.

Олександр Капран завідуючий СК «Розсошенці» запропонував створювати не просто інформаційні чи навчальні заходи, а такі, що можуть бути майданчиками для комунікації влади і громади, та використовувати для цього неформальні підходи: 

“Приміщення спорткомплексу можна використати як майданчик для проведення подібних заходів: воркшопів, стратегічних сесій, тімбілдингів та інших видів активностей. Спільна робота в одному напрямку дасть можливість сформувати неформальні зв’язки та покращити комунікацію між представниками влади та громадськості”.

Рада Щербанівської ОТГ створить Статут та проводитиме навчання з місцевими мешканцями - результат публічної консультації

Усі ці пропозиції цілком реально реалізувати в ОТГ. Однак, для цього вони повинні бути закріплені, наприклад, у статуті ОТГ. Зокрема, це підтримала депутатка Олена Каменцева:

“На мою думку, створення статуту є важливою ланкою в процесі порозуміння між мешканцями та ОМС, це свого роду суспільний договір на території ОТГ. Маю надію, що мешканці долучаться до розробки цього документу, а в подальшому будуть його дотримуватись”.

В.о. начальника відділу інформаційної та організаційної роботи Ганна Клименко також підтримала й акцентувала увагу на залученні молоді до процесу розробки Статуту територіальної громади:

“Важливо залучати молодь до розробки таких документів, аби вони могли зрозуміти, що саме за їх участі будуть вирішуватись питання громади”.

На завершення заходу представниця ГО “Центр UA” Альона Гончаренко наголосила, що робота над розробкою Статуту має проходити з максимальною залученістю усіх заінтересованих сторін. 

“Розробка та затвердження Статуту – це важливий етап на шляху становлення ефективної взаємодії в ОТГ та визначення форм залучення мешканців до її розвитку. Головне, щоб документ не залишився лише на папері, а став реально працюючим інструментом для жителів та представників місцевого самоврядування”.

За підсумками заходу учасники домовилися винести питання створення Статуту територіальної громади на найближчу депутатську комісію та створити робочу групу, а також підготувати перелік пропозицій щодо проведення спільних навчань для представників ради та місцевих мешканців.

Проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

Рада Щербанівської ОТГ створить Статут та проводитиме навчання з місцевими мешканцями - результат публічної консультації