В Устилузькій ОТГ оновлять склад Молодіжної ради – результат публічної консультації

17 Грудня 2019
В Устилузькій ОТГ оновлять склад Молодіжної ради – результат публічної консультації
Головна > Публічні консультації в громадах > В Устилузькій ОТГ оновлять склад Молодіжної ради – результат публічної консультації

Долучити нових членів до Молодіжної ради при Устилузькій міській раді й налагодити діалог домовилися молодіжні активісти та представники міської ради на публічній консультації, яку організувала громадська організація “Центр UA” 11 грудня у місті Устилузі.

Проблеми комунікації влади з молоддю в Устилузькій ОТГ виникла через брак діалогу та малу активність обох сторін. З одного боку, міська рада не каталізувала процес спілкування із молоддю, з іншого – молодь не проявляла достатньо ініціативи.

В останньому зокрема зізнається голова Молодіжної ради міста Устилуга Роман Куцай. Активіст пояснює, що більшість членів ради уже закінчили школу і виїхали з міста, тож рада практично недієва. Також Роман пояснює, що не знав, як правильно змінити членів ради на нових, які б хотіли бути активними та діяти.

“Коли Молодіжну раду створили, в нас було багато засідань. Але ми не брали участь у вирішенні проблем та не комунікували з міською радою”, – каже Роман Куцай.

Також він додав, що і йому, і його колегам бракує знань щодо оформлення, до прикладу, протоколів засідань, викладення рекомендацій міськраді у відповідному форматі. І це також стало перепоною у спробах запропонувати місцевій владі якісь ідеї тощо. 

Щоправда, голова Молодіжної ради каже, що одного разу звертався до міського голови з ідеєю організації Дня молоді у місті і просив тоді 20 тисяч гривень. Устилузький міський голова Віктор Поліщук пояснив, що на той момент рада не могла виділити такі кошти і голова не міг аргументувати таку статтю витрат.

“Розумієте, коли ми тисячу гривень даємо онкохворій людині, то 20 тисяч – важко пояснити, як можна виділити на розваги”, – прокоментував міський голова.

Втім, очільник громади заявив, що готовий до спілкування з молоддю та може допомогти відшукати кошти на молодіжні проекти. Й додав, що міська рада виділила приміщення у будинку культури спеціально для Молодіжної ради, яке майже відремонтоване. Окрім цього, він нагадав, що у громаді минулого року і цього були закладені 100 тисяч гривень на громадський бюджет. Проте, Роман Куцай сказав, що не знав про те, що таке діє у місті.

Врешті, голова Молодіжної ради після обговорення вирішив оновити склад ради. Допомогти у цьому питанні вирішив працівник “Молодіжного центру Волині” Дем’ян Петрик. Водночас міський голова Віктор Поліщук запросив молодь до себе з ідеями, також висловив готовність прийти і на засідання Молодіжної ради.

Також, секретар Устилузької міської ради Людмила Касьян запросила молодіжних активістів долучитися до програми підтримки поводження із твердими побутовими відходами. Саме Устилузька ОТГ одна з тих громад, яка у увійшла до проекту програми U-LEAD. Тож, чиновниця пояснила, що для інформаційної кампанії їй дуже потрібна допомога молоді.

Загалом представники влади і молоді домовилися про зустріч. Останні прийдуть з ідеями, влада пообіцяла їх вислухати та підтримати.

Проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

В Устилузькій ОТГ оновлять склад Молодіжної ради – результат публічної консультації