У Зеленопідській ОТГ планують посилити діалог з громадськістю — результат публічної консультації

11 Квітня 2019
У Зеленопідській ОТГ планують посилити діалог з громадськістю — результат публічної консультації
Головна > Публічна політика > У Зеленопідській ОТГ планують посилити діалог з громадськістю — результат публічної консультації

В Зеленопідській ОТГ влада готова фінансувати з бюджету будь-які проекти, подані до сільської ради від громадськості, та розпочнуть створення громадської ради. Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 9 квітня 2019 року організувала ГО “Центр UA”.

На зустрічі представники місцевої влади, депутати та небайдужі мешканці обговорили проблеми відсутності організованої громадської діяльності в ОТГ.

За словами голови Зеленопідської ОТГ Галини Лобунько, сільська рада  дає можливість брати участь усім охочим, але, на жаль, майже ніхто цим правом не користується:

“Ми готові профінансувати проекти, подані громадськими організаціями, або ініціативними групами, але бажаючих майже немає”, – зазначила вона.

Powered by Froala Editor

У Зеленопідській ОТГ планують посилити діалог з громадськістю — результат публічної консультації

Про цю проблему говорять і мешканці села. На їхню думку, для того, щоб згуртувати громаду, потрібно провести роз’яснювальну роботу та пояснити важливість такої роботи.

Як зауважила інспектор культурно-масової роботи сільської ради Валентина Нікітіна, потенційно мешканці всіх населених пунктів, а їх у складі громади сім, готові до цього, але більшість з них запевняють, що не розуміють кінцевої цілі активізму, а тому не бачать своєї ролі у розвиткові громади.

Під час консультації вирішили, що в ОТГ розпочнуть розробляти положення про “Бюджет участі” та планують започаткувати цей інструмент залучення мешканців для вирішення проблем. Окрім цього, у громаді розпочнуть анкетування, яке дозволить зрозуміти, чи є у мешканців запит на створення дорадчого органу при сільській раді.

Ми спробуємо зібрати дані, в тому числі і з приводу готовності залучатися до роботи, тоді зможемо розпочати роботу щодо створення громадської ради. В першу чергу хочемо, звісно, залучити до цього молодь. Зокрема, будемо працювати зі школярами” пообіцяла голова ОТГ Галина Лобунько.

Наразі в планах у Галини Лобунько забезпечити участь ОТГ в урядовій програмі, завдяки якій у селах будують спортивні об’єкти і навіть плавальний басейн. Але перш ніж почати цю роботу в ОТГ, хочуть з’ясувати доцільність такого будівництва:

Це буде непоганий тест для громади на згуртованість”,  вважає Галина Лобунько.

Вона також додала, що в сільраді розуміють важливість цього питання і вже зараз готові виділити 300 тис. грн на фінансування проектів, які напишуть мешканці. У подальшому, після запровадження “Бюджету участі”, цю суму можуть збільшити.

Powered by Froala Editor

У Зеленопідській ОТГ планують посилити діалог з громадськістю — результат публічної консультації

Учасники публічної консультації дійшли згоди, що починати потрібно зі створення дієвої молодіжної ради, яка б стала рушієм змін. А для цього потрібно розробити  напрямки молодіжної політики, чим влада разом із молоддю Зеленопідської ОТГ планує зайнятися найближчим часом.

Як зазначив Сергій Нікітенко, представник ГО “Центр  UA” у Херсонській області, бажання і влади, і громади рухатися спільно – важливі для майбутніх змін в ОТГ, а такі зустрічі мають проходити на постійній основі:

Це допоможе посилити спроможність громади для запровадження важливих змін у Зеленопідській ОТГ”,  впевнений він.

За результатами публічної консультації, роботу над вирішенням проблеми низької взаємодії мешканців громади та влади продовжуватимуть і після консультації, зокрема це стосується питань “бюджету участі”.

Powered by Froala Editor