У Керецькій ОТГ розроблять Стратегічний план розвитку громади – результат публічної консультації

02 Грудня 2019
У Керецькій ОТГ розроблять Стратегічний план розвитку громади – результат публічної консультації
Головна > Публічні консультації в громадах > У Керецькій ОТГ розроблять Стратегічний план розвитку громади – результат публічної консультації

Жителі Керецької ОТГ разом з представниками локальної влади розроблять Стратегічний план розвитку громади на наступні 5 років. Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 30 листопада 2019 року організувала ГО “Центр UA”.

На зустрічі представники місцевої влади та небайдужі мешканці обговорили, як вирішити проблему відсутності бачення майбутнього розвитку громади. Також учасники консультації обговорили, як побудувати ефективну систему управління в рамках новоствореної об’єднаної громади. 

За словами жителя громади Михайла Мушка, попередня система вирішення проблем не функціонувала успішно в громаді. Частіше за все проблемні питання сіл Керецьки та Березники, якщо і піднімалися на рівні району, то були, як правило, не в пріоритеті. 

“На сьогоднішній день ми маємо величезний шанс виправити ту несправедливість, яку ми, як громада, постійно бачили. Створення об’єднаної громади дозволяє нам вирішувати ті проблеми, які дійсно є нагальними для наших жителів. Та треба дуже серйозно підійти до питань планування та бачення, щоб працювати в рамках ОТГ ефективно”, – зазначив він. 

У наступному році першочерговими питаннями для громади є розподіл бюджету та пошук шляхів для залучення коштів та перегляду витрат. На думку місцевого активіста Івана Вориняна, громада найближчим часом зіткнеться з проблемами фінансування дитячих садочків, музичної школи та багатьох інших об’єктів громади:

“На 2020 рік бюджет громади буде орієнтовно 12 мільйонів – цієї суми однозначно буде замало для ефективного подальшого врядування в громаді. Для подальшого успішного функціонування важливих об’єктів потрібно вирішувати, де краще зекономити, а де можна більше витратити. Утім, головним стане залучення додаткових коштів в громаду. Все це неможливо вирішити без Стратегічного бачення роботи громади в майбутньому”. 

Окремо згадали про питання комунальних потреб громади. На думку жителя громади Василя Гарунька громада має визначитися з ключовим підходом в цій сфері: чи будуть такі послуги надаватися ззовні громади та чи є смисл у створенні власного комунального підприємства.     

“Вивіз сміття та водопостачання – це ті проблеми, які нам прийдеться вирішувати протягом найближчого часу. Після створення ОТГ думаю доцільно було б розглянути пропозиції компаній, які надаватимуть такі послуги, а потім добре прорахувати, як вигідніше – тримати двох трьох відповідальних осіб на постійній роботі в сільській раді чи окреме комунальне підприємство”.

Михайло Мушка наголосив на необхідності розумного, комплексного підходу в розвитку громади, який, на його думку є неможливим без наявності Стратегічного плану розвитку громади, який необхідно розробити і в Керецьківській ОТГ:

“Нас чекає вирішення багатьох проблем: ремонт доріг, садочків, шкіл інших об’єктів інфраструктури, створення структури органів самоврядування і т.д., але потрібно не лише користуватися коштами, а й збільшувати надходження, розвивати економічний потенціал громади. Саме тому ОТГ спільно з фахівцями розробляють стратегії розвитку громад”.

За підсумками заходу учасники домовилися створити Стратегічний план розвитку громади, участь в розробці якого стане відкритою та відбуватиметься за посередництва запрошених експертів регіонального рівня.

Проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

У Керецькій ОТГ розроблять Стратегічний план розвитку громади – результат публічної консультації