У Черкаській ОТГ планують зробити молодіжний центр “штабом” молодіжної активності – результат публічної консультації

02 Вересня 2019
У Черкаській ОТГ планують зробити молодіжний центр “штабом” молодіжної активності  – результат публічної консультації
Головна > Публічні консультації в громадах > У Черкаській ОТГ планують зробити молодіжний центр “штабом” молодіжної активності – результат публічної консультації

Молодь громади спільно з громадськими організаціями та владою створять робочу групу для напрацювання стратегії розвитку молодіжного центру, проведуть мапування проблем молоді та розпочнуть процес зміни молодіжної політики в громаді.  Про це домовилися на публічній консультації із заінтересованими сторонами, яку 29 серпня 2019 року організувала ГО “Центр UA”.

На зустрічі представники місцевої влади, громадських організацій та проактивна молодь обговорили можливості вирішити проблему з не дуже ефективним функціонуванням молодіжного центру, який в кінцевому результаті не забезпечує потреби молоді в освіті та дозвіллі.

За словами керівниці ГО “Товариство активних людей” Дар’ї Богданової першочерговою зміною у молодіжному центрі має стати запровадження зручного графіку роботи, з урахуванням навчання молоді та руху автобусів. Наступним кроком, на думку активістки, має стати покращення заходів для молоді, зокрема у їхньому змістовому наповненні.

“Першочергово ми маємо розуміти, що молодіжний центр має працювати у зручний для молоді час. Необхідно врахувати фактор навчання молоді, а також розклад руху транспорту. А потім ми маємо зробити так, щоб заходи цікавили молодь. І почати варто з базових речей”.

Ця пропозиція була підтримана молоддю громади. Зокрема, вони зазначили, що їх цікавлять заходи, спрямовані на розвиток лідерських якостей, волонтерські, соціальні та екологічні проєкти. 

У Черкаській ОТГ планують зробити молодіжний центр “штабом” молодіжної активності  – результат публічної консультації

Щодо питання доїзду до молодіжного центру секретар Черкаської селищної ради Олексій Кривоконь наголосив, що селищна рада має змогу допомогти вирішити це питання та організувати додаткове транспортне сполучення для заходів.

“Питання транспорту звісно є актуальним для громади, але наразі ми можемо організувати додаткове підвезення людей на молодіжні заходи із залученням шкільних автобусів. Поки це найшвидше та найпростіше рішення”.

На думку керівника молодіжного центру Олексія Соколова, необхідно також покращувати комунікацію між молодіжним центром та молоддю як через соціальні мережі, так і в живому спілкуванні.

“Зараз існує проблема в тому, що молодь громади недостатньо поінформована про діяльність молодіжного центру, його мету та відмінність від “звичного” сільського клубу. Ми для вирішення цієї проблеми плануємо провести презентації діяльності центру у школах громади, де будемо запрошувати молодь приходити до нас.”

У свою чергу начальник відділу культури та туризму Ярослав Батан зауважив на необхідності покращення співпраці між молодіжним центром та громадськими активістами. Також він запропонував зробити молодіжний центр “штабом” громадської активності.

“Я вважаю що, для продуктивної роботи молодіжного центру необхідно покращувати комунікацію з громадськими активістами громади. Залучати громадських активістів проводити власні заходи на базі молодіжного центру, щоб планувати свою діяльності та налагоджувати комунікацію між собою. Це зробить молодіжний центр “штабом” громадської активності”.

Для сталого розвитку молодіжного центру в громаді, на думку керівниці ГО “Товариство активних людей” Дар’ї Богданової, слід розробити  стратегію розвитку молодіжного центру. Щоб втілити це у життя, як вона вважає, потрібно створити робочу групу.

“З самого початку нам важливо забезпечити постійний розвиток молодіжного центру. А для цього необхідно створити робочу групу та напрацювати стратегію розвитку та операційний план для її виконання”.

У Черкаській ОТГ планують зробити молодіжний центр “штабом” молодіжної активності  – результат публічної консультації

На завершення заходу представник ГО “Центр UA” Леонід Сітченко наголосив, що робота над проблемою продовжуватиметься і після консультації.

“За результатами сьогоднішнього обговорення, сподіваюся, вдасться налагодити співпрацю між всіма заінтересованими сторонами та розпочати процес змін у роботі молодіжного центру”.

За підсумками заходу учасники домовились створити робочу групу для розробки стратегії розвитку, проводити регулярні зустрічі активістів та представників влади, провести навчання компетенцій молодіжних працівників, розпочати процес співпраці з молодіжними центрами Донецької області, презентувати діяльність молодіжного центру у навчальних закладах, а також презентувати молодіжний центр на святкових заходах Черкаської ОТГ.

Проект реалізується за підтримки Програми для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку “U-LEAD з Європою”, що спільно фінансується Європейським Союзом та його країнами-членами Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією. Програма співпрацює з Мінрегіоном у формуванні багаторівневої системи управління, яка є прозорою, підзвітною та реагує на потреби громадян.

У Черкаській ОТГ планують зробити молодіжний центр “штабом” молодіжної активності  – результат публічної консультації